You are here

English
  • Careland Pharmacy
  • Careland Pharmacy
  • Careland Pharmacy
  • Careland Pharmacy
  • Careland Pharmacy
  • Careland Pharmacy
  • Careland Pharmacy
  • Careland Pharmacy

WHY IS THIS SHOP INTERESTING TO VIEW?

The subtext of the design approach for Careland pharmacy is the constant juxtaposition of ideas. In order to underline the clinical quality of the pharmacy, the shelves are in high gloss and sharp. The soft and sensual curve created by the 70 linear feet of the undulating shelves provide warmth and playfulness. The bright green floor, made of a pattern of band-aids hand drawn by Sergio Mannino with his typical sketching style bring warmth by introducing humor and a casual friendliness.

 

Similar juxtapositions are found in the visual identity and the communications. Starting with the notion of "We take care seriously" the typography is a mix of a script, representing a friendly and warm approach, in contrast with an all caps sans serif font, a version of Futura, to emphasize the cleanliness, seriousness and precision of the operation.

 

The entire project is an example of contemporary design, yet at the same time, it is full of traditional references related to Health care. A dark shade of green is typically the color associated with pharmacies, so we pushed the color to an extreme before it became something else, before it became so distant from what is commonly perceived as a pharmacy color that people didn't recognize it anymore. The shade we picked is also a man made color, it is not a green associated with the idea of nature. We work on the edge of the cliff and we constantly test its position in everything we do in the office.

 

Virtually every pharmacy around the world uses the cross as an identifier so we've created our own version of the cross by drawing it by hand. While it has a friendly appearance, there is clearly a strong association with pharmacies and health.

 

Words: Sergio Mannino Studio

 

84 Clark Street
NY 11201 Brooklyn
United States
careland-pharmacy.com
year renovation: 2015
surface: 60 m²
updated: 05/2015

VIEW MORE SHOP IMAGES

OTHER SHOPS THAT COULD INTEREST YOU

  • La Fabrique De Lunettes
  • La Fabrique De Lunettes
  • La Fabrique De Lunettes
  • La Fabrique De Lunettes
  • La Fabrique De Lunettes
  • La Fabrique De Lunettes
  • La Fabrique De Lunettes
  • La Fabrique De Lunettes
  • La Fabrique De Lunettes
  • La Fabrique De Lunettes
  • La Fabrique De Lunettes

WHY IS THIS SHOP INTERESTING TO VIEW?

The challenge was to turn an old bank into a modern optical store in an old but trendy neighborhood of Paris, Le Marais.

 

We designed the interior of the optical store in the spirit of the fifties adapted to meet the contemporary expectations of the customers. The store occupies the ground floor of an Haussmaniann building. Though the store is a large open space, its layout comprises several rooms as in an apartment: a waiting room, a living room, a kids room and the laboratory. The laboratory stands behind a glass wall, so customers can see the opticians at work on their state of the art equipment. Customers hence really feel at ease in this homy ambiance. To reinforce this layout, we painted the arch in black and used washed out yellow and blue colors on the walls.

 

The glasses presentation cabinets have entirely been custom made and are freely inspired by Piet Mondrian’s painting. While the glasses are presented on the upper part of the cabinets with a lit up white background, the lower closed parts of the cabinets are red, blue and yellow parallelepipeds. Our client uses this lower part of the cabinets to store the glasses a hand-away from the samples presented, as well as other materials.

 

The shape and size of the cabinets are adapted to the particular needs of our client. An oriented mirror has been placed on top of each cabinet, enabling the customers to see themselves while trying on the glasses. Under each mirror and due to their inclination, we used the horizontal residual space to print the details and brands of the glasses in order to make them readable through the mirror. On top of being useful information, this optical impression also creates an animation.

 

The perspective of the store is also enhanced by the very graphic floor, which is made of 10cm by 10cm tiles in two colors – soft and dark grey- from Royal Mosa, laid out in a scaled houndstooth motif. The furniture, from chairs to tables, couch and every accessory has been carefully chosen by our clients, who spent many days going round Paris\’ flee market to find genuine 50’s pieces.

 

The facade of the store is probably our favorite feature. It is entirely made out of crocodile skin tiles from Rex Ceramich (Matouche collection). I must say we have had to fight for our choice for the facade, very edgy in a traditional neighborhood of Paris with its Haussmanian buildings, very hard with the Paris City Hall’s architecture department. Last but not least, we round up our presentation of this project by the large entrance door, made out of plain oak and which is mounted on two pivots. It is recessed inside the shop in order to allow its opening without disturbing the flow of pedestrians in the street.

 

Source: Marc Ifrah Architecture

11 bd du Temple
75003 Paris
France
www.lafabriquedelune...
year renovation: 2011
surface: 120 m²
updated: 04/2015

VIEW MORE SHOP IMAGES

OTHER SHOPS THAT COULD INTEREST YOU

  • Aesop Prinsensgate
  • Aesop Prinsensgate
  • Aesop Prinsensgate
  • Aesop Prinsensgate
  • Aesop Prinsensgate
  • Aesop Prinsensgate
  • Aesop Prinsensgate
  • Aesop Prinsensgate

WHY IS THIS SHOP INTERESTING TO VIEW?

The store is the 100th Aesop store to be opened worldwide.

 

Inspired by the sensory experience of the Aesop consultation process, the architectural exploration began by revealing materials and surfaces that have been hidden and covered within the space, some dating back to the 1800s – a process of archeology. Once revealed in the renovation process, the cosmetic of the new materiality was added to the interior’s existing surfaces, contemporizing the old.

 

In this intimate space, our goal was to do a lot with little; to play with contrasts in both material and form – with the contemporary and the traditional. The interior has been reshaped most dramatically where there was most freedom to do so – on the ceiling plane. Here, a traditional form reminiscent of Orthodox churches and monasteries has been contemporized in ten imposing, intersecting domes, finished with matte gypsum plaster to accentuate their varying proportions. This dynamic surface not only creates a sense of depth and wonder, it also allows for playful experimentation with lighting and acoustics.

 

The movement through the space is directed by the centrally located sink. This is where the customers wash their hands, products can be tested, and demonstrations can be made. Its form replicates those of the ceiling domes almost in reverse. The multiple domes in the ceiling function to de-focus the space, while the single wash basin focuses the activities. Original floor tiles are treated with a warm, pale finish to effect a cloudy surface that compliments restored and whitewashed walls.

 

The products themselves are evenly exhibited on simple shelves and discreet horizontal niches. The products play the part of supporting actors where the customer is the lead. Brass taps and fixtures contrast the predominantly monochromatic palette.

 

Words: Snøhetta

Prinsensgate 21
0157 Oslo
Norway
www.aesop.com
year renovation: 2014
surface: 66 m²
updated: 03/2015

VIEW MORE SHOP IMAGES

OTHER SHOPS THAT COULD INTEREST YOU

  • Frederic Malle
  • Frederic Malle
  • Frederic Malle
  • Frederic Malle
  • Frederic Malle
  • Frederic Malle

WHY IS THIS SHOP INTERESTING TO VIEW?

Sometimes collaborations produce extraordinary results and the new Frederic Malle boutique designed by Steven Holl on Greenwich Avenue is New York at its most inspiring. When Frederic Malle the perfumery genius decided to open his new Editions de Parfums in New York he wanted an important local architect that understood the city and would poetically interpret his vision with an extraordinary palette of materials and finishes. I visited the shop this week to photograph the details of this jewel box of an interior complete with its own tranquil garden in the back.

 

Steven Holl’s design for the boutique is based on two interconnecting semi circles, a motif that is carried throughout the architecture, walnut cabinetry, cobalt carpet, bronze door handle detail and in the garden fountain. The materials chosen create a very warm, inviting space but it is futuristic at the same time with walls clad of an aluminum material that have a dense texture and then a more open and airy version on the ceiling. Sleek silver spotlights pierce through the aluminum ceiling and highlight the twelve Editions de Parfum designers who have worked with Frederic Malle to create these exquisite fragrances.

 

Words: The Gilded Owl

94 Greenwich Avenue
NY 10011 New York
United States
www.fredericmalle.com
year renovation: 2014
surface: 40 m²
updated: 03/2015

VIEW MORE SHOP IMAGES

OTHER SHOPS THAT COULD INTEREST YOU

  • Naturiste
  • Naturiste
  • Naturiste
  • Naturiste
  • Naturiste
  • Naturiste
  • Naturiste
  • Naturiste
  • Naturiste
  • Naturiste
  • Naturiste
  • Naturiste

WHY IS THIS SHOP INTERESTING TO VIEW?

Canadian natural products and solutions retailer Naturiste opened a refreshed store in Rosemère.

 

The design mission was to refresh a dated, yet beloved Quebec brand, and to revitalize it as a wellness and lifestyle brand. GH+A was hired to completely redesign the in-store experience.

 

The new store prototype created for Naturiste conveys a casual accessible tone and evokes a sense of community. In taking inspiration from the new logo design where the ''r'' in Naturiste resembles a tree branch, the whimsical design features elements that hint at a spontaneity inspired by nature. Integrated new features in the store such as a consultation library area with soft seating and a tasting bar to educate customers encourage dialogue with the certified naturopaths who comprise the in-store sales associates.

 

The new stores will play host to guest speakers and new product launches that will assert Naturiste as the authority on natural supplements and homeopathy.

 

Words: GH+A

 

401 Boul Labelle
QC J7A 3T2 Rosemère
Canada
naturiste.ca
year renovation: 2014
surface: 75 m²
updated: 02/2015

VIEW MORE SHOP IMAGES

OTHER SHOPS THAT COULD INTEREST YOU

  • Selfridges Fragrance Lab
  • Selfridges Fragrance Lab
  • Selfridges Fragrance Lab
  • Selfridges Fragrance Lab
  • Selfridges Fragrance Lab
  • Selfridges Fragrance Lab
  • Selfridges Fragrance Lab
  • Selfridges Fragrance Lab
  • Selfridges Fragrance Lab
  • Selfridges Fragrance Lab
  • Selfridges Fragrance Lab

WHY IS THIS SHOP INTERESTING TO VIEW?

‘Fragrance Lab has been designed to do two things: to help you explore the outer reaches of scent, and to offer a product tailored to your personality, behaviour and mindset – your essence distilled into a scent,’ says Chris Sanderson, CEO of The Future Laboratory. ‘The future of retailing will be less about choice, and more about selection. In Fragrance Lab, we’re inviting each visitor to be part of an experiment, putting this to the test.’

 

Nestled in the Wonder Room of the ground floor, the Fragrance Lab is a white space that feels at once dreamy and futuristic. In the waiting room, ‘lab technicians’ in white coats welcome guests and direct them to a selection of iPads on white stands, where they are asked to answer a series of questions that will help profile their personality. Visitors choose from a series of images and statements.

 

After completing the questionnaire, guests don a pair of white headsets and a voice guides them through the rest of the experience. Ascending a staircase to begin, each guest moves through a series of Selfridges windows where they experience various objects, fragrances and sensations. Activities include opening mystery drawers, selecting an object that speaks to him or her and standing in a scented breeze. All the while, the narrator, or ‘shopkeeper’, maintains a meditative tone, accompanied by a soundtrack that includes the sound of the sea.

 

Visitors finally emerge into a surreal, calming space decorated with sand, white plinths and cooper containers that curve up to reveal different ingredients, including geodes, petals and small glass spheres. Then guests are ushered into a private silver-coloured room, where their scent is revealed by the lab assistant. Finally, they walk through the lab itself, decorated with beakers full of perfume ingredients, and back to the waiting room, where they are presented with their scent in a tailored bottle. Each bottle and label differs depending on the person’s personality – from a white bottle with a bright green label to a classic glass bottle with a cursive label.

 

Words: LN:S Global

 

 

FRAGRANCE LAB - An exploration into the outer reaches of scent from The Future Laboratory on Vimeo.

400 Oxford Street
W1A 1AB London
United Kingdom
www.selfridges.com
year renovation: 2014
surface: 120 m²
updated: 02/2015

VIEW MORE SHOP IMAGES

OTHER SHOPS THAT COULD INTEREST YOU

  • Barber & Parlour
  • Barber & Parlour
  • Barber & Parlour
  • Barber & Parlour
  • Barber & Parlour
  • Barber & Parlour
  • Barber & Parlour
  • Barber & Parlour
  • Barber & Parlour
  • Barber & Parlour

WHY IS THIS SHOP INTERESTING TO VIEW?

Barber & Parlour is described as an “all-day hangout”. Not only one can pop in for a coffee, get a haircut, a manicure, then head down to the basement and catch a film before heading back upstairs for a cocktail.

 

There’s a Cheeky Parlour for manicures and pedicures, Cheeky Hair for colours, cuts, up-dos and blowouts, a Beauty Store stocked with cult products, and Neville Barber for beard trims and haircuts.

 

Barber & Parlour takes up a whole building and the casual ground-floor café with velvet-ey sofas and flat whites on the menu will no doubt be an instant hit. The spacious salon is decked out in industiral chic design touches: hanging metal lamps, old wooden desks, vintage chairs. This modern chic feel and old-school edge creates a relaxed and welcoming atmosphere.

64-66 Redchurch Street
E2 7DP London, Shoreditch
United Kingdom
www.barberandparlour.com
year renovation: 2014
surface: 450 m²
updated: 02/2015

VIEW MORE SHOP IMAGES

OTHER SHOPS THAT COULD INTEREST YOU

  • Birchbox
  • Birchbox
  • Birchbox
  • Birchbox
  • Birchbox
  • Birchbox
  • Birchbox
  • Birchbox
  • Birchbox
  • Birchbox
  • Birchbox
  • Birchbox

WHY IS THIS SHOP INTERESTING TO VIEW?

Birchbox, known for the vivid pink cardboard boxes of sample products that it sends to its subscribers each month, shook up the cosmetic and beauty industry by figuring out a way to get consumers to buy makeup online, and to pay for samples that department store makeup counters usually give away.

 

Now the four-year-old company, which was all about making an almost exclusively offline industry work on the web, opened its first retail store.

 

Birchbox’s approach to brick-and-mortar retail carefully mirrors the digital brand it’s known for. Editorial displays carry copy with a tone that matches the website, and there are iPads that promise personalized offerings. Naturally, the store’s pink, white, and tan color scheme matches the boxes it sends to its female subscribers.

 

The company’s new store is merchandized by category, not brand. In the Birchbox store, items are arranged the same way they’d appear online, in sections like “BB Cream” or “second-day hair products.” In the "Try Bar," shoppers can experiment with different products and the Build Your Own Birchbox (BYOB) section one can select five sample-size products. For those who prefer digital advice to the human sort, there’s the massive, touch-screen product-matcher that simulates the algorithm Birchbox uses to send users their monthly samples.

 

Despite the many physical products placed around the store, the space leans heavily on the company’s online presence. The iPads placed around the floor offer more products, reviews, and video tutorials from Birchbox.com.

 

433 West Broadway
NY 10012 New York, Soho
United States
https://www.birchbox.com
year renovation: 2014
surface: 420 m²
updated: 01/2015

VIEW MORE SHOP IMAGES

OTHER SHOPS THAT COULD INTEREST YOU

  • Aesop
  • Aesop
  • Aesop
  • Aesop
  • Aesop
  • Aesop
  • Aesop
  • Aesop
  • Aesop

WHY IS THIS SHOP INTERESTING TO VIEW?

This is the first AESOP store in Germany.

For this shop they wanted to integrate the unique character of Berlin, the tension between old and new, roughness and beauty, urban and nature. Inspired by the color studies and monochromatic paintings of Gerhard Richter and by the industrial history of the city and its everyday charm, the designers have chosen for an interior with a palette of leaf-green and tranquil clinical aesthetics. Handmade rough concrete tiles cover the walls and floor. Old sinks from a farm from 1950 make the link to the property that in a previous life was used as a dairy shop. German oak and ferns give subtle contrasting accents to this seductive, strong and human space.

The store distributes the full range of Aesop skin, hair and body care products. Noteworthy are the visual merchandising and smell as well as the "modern pharmacy" packaging that all witnesses of a sophisticated simplicity. The communication of the brand is also subdued and controlled, not empty slogans nor expensive campaigns. The shop team is an essential part of the Aesop communication, good training and a unique organizational culture provide the right ambassadors of the Aesop brand. To illustrate this, when visiting the store we received a welcome cup of tea.

Alte Schönhauser Straße 48
10119 Berlin
Germany
www.aesop.com
year renovation: 2013
surface: 45 m²
updated: 12/2014

VIEW MORE SHOP IMAGES

OTHER SHOPS THAT COULD INTEREST YOU

  • Durance
  • Durance
  • Durance
  • Durance
  • Durance
  • Durance
  • Durance
  • Durance
  • Durance
  • Durance

WHY IS THIS SHOP INTERESTING TO VIEW?

Durance, the nobility of plants
An exceptional house founded in Provence near the gardens of the Château de Grignan. Durance draws on the roots of his land, the most valuable
essences to create beauty and wellness.

A new segmentation of the offer
Home perfumes, aromathologie, beauty and care: is made legible in the store by setting up a customer journey using 3 types of furniture: The Library of ScentsRitual Beauty and aWellness/perfumes unit.

The creation of a brand perimeter
Defined around La Noblesse des Plantes, in the art of living and well-being.

A new graphic style
New territory of expression and communication tools with a new graphic housestyle.

Authentic materials
Inspired by the lifestyle of Provence revisited. Painted cement tiles, stained oak to the evocation of the Castle, library, lecterns and engravings for the reference to the botanical, artist chandelier adorned with 200 flowers chosen in homage to La Noblesse des Plantes.

 

Words: Generous Branding

24 Rue Vignon
75008 Paris
France
www.durance.fr
year renovation: 2014
surface: 70 m²
updated: 12/2014

VIEW MORE SHOP IMAGES

OTHER SHOPS THAT COULD INTEREST YOU

Subscribe to RSS - Personal care

© Retail Square 2010-2015